loading

Mario Walzberg

mario

Mario Walzberg deed zijn eerste stembandoefening in 1957, direct na zijn geboorte. Vanaf jonge leeftijd woonde hij in Den Haag, waar hij zijn ‘zangcarrière’ op 10-jarige leeftijd bij het Haags Matrozenkoor begon. Vanaf zijn 16e zong hij in allerlei cover-bands (o.a. LifeWire, Backward Overgear en diverse andere bands) waarmee hij in veel plaatsen in Nederland optrad op kleine en grotere podia. In die bands voerden pop, rock en blues vaak de boventoon.
Rond die tijd begon Mario ook met gitaar spelen. Dat vormde later de basis voor het zelf schrijven van songs en teksten, meestal ballads en melodieuze muziek waarin (meerstemmige) zang een belangrijke plaats inneemt. Toen maakte hij ook zijn eerste opnames van covers en eigen songs.

Na meer dan 20 jaar stopte hij met zingen in bands en formeerde in 1994, samen met zijn huidige vrouw Vera, de a-capella zanggroep 4-Out!, die verder bestond uit Jenny van der Horst en Judith Visser. Mario maakte de arrangementen voor hun 4-stemmige zang, die hij soms begeleidde met gitaar.

In 1996 ontstond voor het eerst het idee om zelf digitale opnames te maken. Dat betekende veel uitzoeken, leren en investeren in apparatuur en software, in goede microfoons etc. En natuurlijk: ervaring opdoen! Dat alles toen nog gewoon thuis in de huiskamer…
Mario ging toen samenwerken met pianist Theo van Hulst, waarmee het cover-duo TheMa ontstond. Zij traden maar zelden samen op, maar produceerden wel hun eerste geheel in eigen beheer gemaakte CD, getiteld ‘Together’, naar de door Mario geschreven gelijknamige song. Hij trad ook nog enige jaren regelmatig op als cover-zanger in het easy-listening genre, met pianist Jan de Bloeme. Optreden doet Mario tegenwoordig nog maar enige malen per jaar, als solist met muziekbanden of met zijn gitaar.

Omdat intussen het componeren, arrangeren en opnemen steeds meer zijn belangstelling kregen besloot hij zich geheel daarop te richten. Ook het in opdracht schrijven van complete songs en songteksten deed hij steeds meer. Zo werd in 2011 een van zijn in opdracht gemaakte composities (‘The Four Seasons’) uitgezonden op tv in het Junior Songfestival van de AVRO. Mario maakte ook diverse persoonlijke producties. Alleen en met anderen, zoals met goede vriend en ‘allround muzikant’ Ronn van Etten. Een deel daarvan zal op de website www.walzberg.com (nog in ontwikkeling) te beluisteren zijn. Inmiddels houdt Mario zich full-time met muziek bezig.

Mario ontwikkelde ook een succesvol coaching-plan voor zangers, zangeressen en bands. Sinds 2005 coachte hij als personal artist-coach diverse zangeressen, o.a. Angela Wasef (deelneemster bij The Voice of Holland, 2010), Sandra, nog een Angela en Cher Kay (winnares van ‘Dorps Got Talent’, 2014).
In zijn coaching-plan staat het verkrijgen van inkomsten door optreden en studiowerk, en bekendheid daarmee verkrijgen, centraal. Een coaching-traject kan daarbij “alles-omvattend” zijn, of alleen gericht worden op deel-doelstellingen. Daarbij worden video- en geluidsopnames gemaakt om de lesdoelen te bereiken.
Daarnaast geeft Mario ook workshops over het gebruik van Cubase studiosoftware, studiotechniek en -werk, tekstschrijven, componeren en arrangeren, (studio-)zang en voice-over werk. In 2012 schreef hij de syllabus “Zingen in de studio” als basis voor een workshop over dat onderwerp, die bestaat uit een deel theorie en een deel praktijk.

Vanaf 2012 ontstond een muzikale samenwerking met drummer en pianist Jaap van Beek. Hij kwam met een basisidee voor de song “Farewel my friend” in StudiOjo, bij Mario. Dat idee werkten zij samen uit en arrangeur Jos Geluk maakte daar later een prachtig arrangement voor. Daarna schreven Jaap en Mario samen een aantal nieuwe songs. Jos Geluk en gitarist Sander Bus leverden regelmatig een bijdrage daaraan. Later werd ook zangeres en singer-songwriter Vera Kramer daarbij betrokken, die met haar prachtige stem een geweldige aanwinst bleek voor hun muziek. Zij bracht ook haar eigen songs in, die zij vaak met z’n drieën (of meer) verder uitwerkten. De muzikale “klik” tussen hen bleek een vruchtbare voedingsbodem voor het ontstaan van veel mooie songs.

Uit de samenwerking tussen Mario, Vera en Jaap ontstond in 2013 uiteindelijk het muziekschrijversgilde TrippleNotes, dat in december 2014 haar eerste CD maakte: “In the here and now”, een CD waarop je een aantal van hun eigen composities aantreft. Meest lyrisch-romantisch van aard, soms musical-achtig, maar ook enige pop- en rocksongs. Alle songs van die CD zijn op deze website te beluisteren.

Nadat Jaap in 2015 besloot om zich (nog) meer te richten op zijn klassieke piano-opleiding, gingen Mario en Vera samen verder met TrippleNotes. Jaap was echter niet geheel uit beeld: voor ‘muziek in opdracht’ bleef hij beschikbaar.
Afhankelijk van de muziek die gemaakt wordt, kan TrippleNotes soms bestaan uit (ook) verschillende andere muzikanten, in wisselende samenstelling. Want regelmatig worden ook andere muzikanten betrokken bij de totstandkoming van de TrippleNotes muziek. Zo werd bijvoorbeeld in Bas Riedé een multi(vooral)snaarinstrumentalist gevonden, die met zijn pedalsteel gitaar, maar ook met zijn mondharmonica, een mooie bijdrage leverde aan enige songs van TrippleNotes (o.a. ‘Holding hands’). En Klaas van Rijt verzorgde een banjo-partij bij het nummer ‘Like You Are’. Ook Lenny Mesir (zangeres), zanggroep Class Act, Madeleine Braakman (sopraan), Levy Walzberg (gitaar, drums, piano, bas) en Residentiekoor Den Haag droegen bij aan de muziek van TrippleNotes. Er zullen nog vele anderen volgen…

TrippleNotes schreef ook een aantal Nederlandstalige liedjes die in het typische theatermuziekgenre vallen en in augustus 2015 op deze website zijn gepubliceerd. Later in 2015 zou daarvan een cd-productie volgen, onder de titel TrippleNotes NL

Al hun muziek is ook te vinden op hun eigen YouTube-kanaal, en op SoundCloud en FaceBook hebben zij ook een eigen pagina.
You like that? Then please ‘Like’ that!

Wil je reageren op TrippleNotes’ muziek, songteksten, hun website, hun FaceBook of hun YouTube video’s?
Of wil je hun muziek gebruiken of speciaal voor jou muziek laten maken?
Dan lezen zij graag jouw bericht via deze website, op hun FaceBook pagina, op bij de YouTube commentaren!

Tot slot nog enige persoonlijke informatie over Mario:
Hij is zoon, broer, neef, oom, getrouwd, vader en grootvader.
Zijn bijnaam is Ojo.
Zijn hobby’s zijn muziek (!), houtbewerking en grafisch ontwerpen.
Hij heeft van alles geleerd over organisaties en veranderingen daarin, maar meer nog van het leven.
En heeft gewerkt in verschillende leuke banen die daarmee te maken hebben; als je daar meer over wilt weten, kijk dan op LinkedIn.

Maar muziek maken in zijn studio …. was, is en blijft zijn grootste passie!

 

-->